Snickra en vävram

Snickra en vävram

Snickra en vävram

Japp, nu är jag igång med ett nytt superkul och rejält Diy-projekt! I samarbete med Alpaca of Sweden ska jag skapa en ullig väggbonad i grå/vita toner, ett väldigt kreativt projekt! Eftersom jag vill att väven ska bli rätt stor, så bestämde jag mig för att snickra själva ramen själv. Sen tänkte jag testa några olika vävtekniker, som ryaknytar, ulliga flätor och kanske blir det lite tofar och bollar också! Idag visar jag steg 1, bygge av ram och allt material jag tänkt använda.

Snickra en vävramSnickra en vävram

Alpaca of Sweden

Här är materialet från Alpaca of Sweden som jag ska skapa en väggbonad av…Det ska bli spännande att se vad det kan bli av det! Det är så kul att jobba med äkta material, vilken känsla! Det doftar ull, och känns mjukt och härligt att känna på!

Snickra en vävram

Snickra en vävram

Ett billigt och enkelt alternativ till en köpt vävram. Ett stort plus är att du kan få en hur stor väggbonad som helst…det är ramen som sätter gränsen.

Snickra en vävram

Vävram – Material:

  • 4 st träbitar (mina reglar har måtten 2st 50 cm och 2st 55 cm) Tjockleken på virket ca 4cm bred, 2 cm djup)
  • 4 skruvar
  • Spikar ca 200 st

Verktyg: skruvdragare/borr till att sätta ihop ramen, hammare, linjal, blyertspenna

Snickra en vävram

Så här stor skillnad är det på en vanlig ram från Hobbybutiken. En köperam har ju lite andra finesser, men snickrar man den kan man få en större modell på väggbonad.

Snickra en vävram

  1. Mät ut träreglarna två kortare och två längre bitar, om man vill att den ska bli helt fyrkantig. Mina mått är 2×50 cm och 2×55 cm.
  2. Börja med att förborra ett hål i varje sida på plankorna, skruva fast en skruv i varje sida på ramen med en skruvdragare.
  3. Dax att spika alla spikar. Jag har sett att vävramar har spikar som ett sicksack-mönster, så därför gjorde jag det så.
  4. Mät ut 1 cm mellan varje spik som en lång rad, rita gärna prickar så är det lätt att spika. När hela raden är klar ca 45 spikar, så gör de en rad till där varje spik sitter mittemellan de andra med 1 cm mellanrum mellan raderna.  Se bild 4,5
  5. Det blir ca 90 spikar på varje sida av ramen.

Varpa vävramen

När vävramen är klar, är det dags att trä upp varpen (det väven ska vävas i). Använd bra slittåligt varpgarn, så att det inte går av när du väver.

  • Knyt fast ena änden av garnet på spiken på vänster sida av ramen (bild 1) Dra nu garnet från första spiken på ena sidan av ramen till andra sidan på ramen. Tag om två spikar i taget och för garnet fram och tillbaka, avsluta med en knut i sista spiken längst ned på högra sidan av ramen.

Snickra en vävramSnickra en vävram

Väv-Material:

  • Nål med stor ögla
  • Kam eller gaffel för att skjuta ner garnet.
  • Blompinne (satte som gräns mellan spikar och väv) ej nödvändigt
  • Ullgarn
  • Alpacagarn
  • Chunkygarn
  • Ulltofsar från fåren

Allt garn kommer från Alpaca of Sweden, kika gärna på deras hemsida.

Börja väva

  1. Välj garn. Det är bra att börja väven med klassisk slät vävning.
  2. Trä nålen med garn, för nålen upp och ner varannan tråd, enligt bilden.
  3. Använd en kam för att föra ned garnet.
  4. Eller använd en gaffel för att föra ned garnet.
  5. Nu är det bara att föra nålen fram och tillbaka över väven…väldigt lugnt och meditativt skapande! De här måste ni prova!

Snickra en vävram

Jag återkommer snart med mer bilder från vävprojektet! Hoppas ni fått inspiration att snickra er egen ram! Man kan ju även återanvända tyger till vävprojekt..

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen