Chokladtårta med chokladfontän – Bakboxen Maj 2017

Chokladtårta

Chokladtårta med chokladfontän

I förra veckan fick jag hem Bakboxen för första gången!  Såå himla kul! Det är ju en överraskning att bara få hem en kartong som man inte vet innehållet i…I maj månads Bakbox är det Linus Larsson vinnaren från Hela Sverige Bakar 2015 som står för receptet..En Pampig chokladsensation….

Chokladtårta

I samarbete med Bakboxen.se har jag fått testa Bakboxen Maj

Pampig chokladsensation

En maffig chokladtårta med chokladbottnar, kolamousse, choklad/kaffemousse, täckt med mjölkchokladganache och toppade med en chokladfontän med färska bär!

Bakboxen Maj

I mitt tidigare inlägg så visade jag vad som ingick i Bakboxen Maj…Visst var det mycket spännande saker….Då var det dags att baka Chokladsensationen…Lite pirrigt, då jag tänkt att bjuda på den på veckans födelsedagsfika. Mousse-tårtor är inte vad jag brukar baka varje dag precis, och chokladfontänen såg riktigt svår ut…Men det mesta brukar gå att fixa med lite dekoration!

Chokladtårta

Baka chokladtårta

De flesta ingredienser ingår i paketet, men några grundsaker bör man ha hemma. I Bakboxen, finns en tydlig steg-för-steg beskrivning med bild och text, så receptet är enkelt att följa.

Chokladtårta

Chokladtårta

Tårta till 15 pers
Ugn 175 grader
Tidsåtgång: minst 6 timmar men gärna ett dygn.

Springform: ca 22 cm (Jag använde en 18 cm, så jag fick ta bort lite smet och mousse…Rekommenderar nog en 22 cm form.

Chokladbotten – Ingredienser:

  • 5 ägg
  • 3 dl (270 g) socker
  • 1 dl (60 g) vetemjöl
  • 1 dl (80 g) potatismjöl
  • 1 dl (40 g) kako
  • 2 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ner dom i äggsmeten, vänd försiktigt ihop smeten.
  3. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ungefär 30 minuter.

Chokladtårta

Mjölkchokladganache

Ingredienser:

  • 450 g mjölkchoklad
  • 2 1/2 dl grädde
  • 2 msk smör

Gör så här:

  1. Finhacka chokladen, och lägg den i en skål.
  2. Koka upp grädden, häll den över chokladen och låt stå några minuter.
  3. Klicka i det rumsvarma smöret och rör tills det blir en blank chokladkräm.
  4. Bäst resultat: ”kontaktplasta” bunken dvs. Du lägger plasten så att den kommer i kontakt med ganachen. Låt sedan ganachen stå och svalna i rumstemperatur. Har du inte tid så ställ den i kylen till önskad konsistens. Jag hällde den direkt i en spritspåse, så det skulle vara enkelt att spritsa ut den…

Chokladtårta

Kaffe och chokladmousse

Ingredienser:

  • 3 dl grädde
  • 200 g mörk choklad
  • 2 msk snabbkaffe
  • 100 g Philadelphia ost
  • 2 äggulor
  • 2 msk socker
  • 1 gelatinblad

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter
  2. Vispa 2 1/2 dl av grädden tills det bildas toppar.
  3. Smält chokladen, 1/2 dl grädde, osten, gelatinbladet och kaffet i en skål över ett vattenbad. Låt svalna.
  4. Vispa äggulor och socker krämigt och blanda in det i chokladblandningen.
  5. Ta en stor klick grädde och rör ned den i chokladblandningen. Därefter häller du ner chokladblandningen i skålen med grädde och vänder ihop den med en slickepott.

Kolamousse

Ingredienser:

  • 3 dl grädde
  • 3/4 burk karamelliserad mjölk
  • 50 g kesella
  • 1-2 tsk havssalt
  • 2 gelatinblad
  • Gör så här:

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Vispa 2 dl av grädden, men inte för hårt.
  3. Vispa resten av grädden och den karamelliserade mjölken, bara tills allt är helt blandat.
  4. Ta lite utav kolagrädden och gelatinbladet, smält det på svag värme i en kastrull tills gelatinet har smält.
  5. Blanda in det i kolagrädden och vänd in resten av grädden. Rör kesellan lös och vänd ner den och havssaltet i kolamoussen.

Montera chokladtårtan

  1. Dela botten i tre lika tjocka bottnar, montera tårtan i samma form som du gräddat botten. (Jag skar en del av botten, för att få plats med moussen).
  2. Täck gärna botten med ett bakplåtspapper. Lägg en kakbotten underst.
  3. Spritsa en barriär med mjölkchokladganache längst ut mot formens kant. (Bild 1)
  4. Häll nu kolamoussen, lägg på nästa kakbotten.
  5. Spritsa ganache längs med kanten, fyll med choklad/kaffemousse. Lägg på den sista botten, platta till så att det blir rakt. Plasta in formen och låt den stå i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten. Tårtan blir bara godare om den får stå och gotta till sig. (Här stressade jag på tårtan något, så den var inte helt fast när vi la på ganachen…så mitt tips är att vänta länge, så den är fast och fin!)
  6. Tag ut din fina tårta ur kylen, och spackla på ganachen, som inte får vara för hård. (Mitt tips! För att få den riktigt slät, värmde jag palettkniven något i varmt vatten, och drog några varv på slutet med den varma palettkniven.)

Chokladfontän

  1. Den här chokladfontänen är bra att göra dagen före, så att den är stel och fin.
  2. Smält 200 gram choklad.
  3. Bred ut dina choklad på ett bakplåtspapper. Man kan rita en cirkel på pappret,  för att förenkla.
  4. Korgen blir glansigare och hållbarare om man temperar chokladen, men det funkade att göra fontänen utan den tekniken.
  5. Häll ut den smälta choklade i mitten på cirkeln. Dra sedan ut chokladen med spateln. Kanterna ska vara lite flikiga.
  6. Låt chokladen stelna något, den ska inte rinna. Lyft försiktigt pappret med chokladen, ställ chokladfontänen i en skål.
  7. Rätta till kanterna så att fontänen blir fin. Låt stå tills den är helt stelnad.
  8. Tag försiktigt loss pappret från chokladfontänen, placera den på tårtan.
  9. Jag la den ner på sidan, för jag ville att bären skulle väll ur den. Och sedan var min fontän något stor för den lilla tårtan.

Dax att piffa till tårtan med färska bär!

Chokladtårta

Först dekorerade vi tårtan med färska röda bär

Chokladtårta

Sedan pudrade vi kakao över och pimpade med några blommor

Chokladtårta

Till sista blev det lite pudrat florsocker över alltihop. Dax att provsmaka!

Chokladtårta

Vilken maffig chokladtårta!

Tårtan var verkligen god, mycket chokladsmak! Alla tyckte att kolamoussen var klart bäst! Perfekt att servera mycket färska bär till, för den är ganska mäktig. Den här tårtan räcker absolut till 15 personer!

Födelsedagsgästerna var klart impade av utseendet på tårtan, och jag var faktiskt förvånad själv att det blev så bra, trots att den såg lite nubörjaraktig ut när vi glaserade den med ganche. Chokladfontänen och bären gjorde underverk, nästa gång jag gör den ska jag ta till lite extra tid för att få finare finish…

Superkul att få testa något helt nytt! Jag kommer absolut att göra moussetårtor igen! Både chokladmoussen och kolamoussen var supergoda att äta bara som de var i ett glas…?

Tack Bakboxen, för att jag fått lära mig något nytt! En kul utmaning!

Kram Katarina

Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen