Kreativt måleri – Workshop i Vedic Art

Kreativt måleri

Kreativt måleri – Workshop i Vedic Art

Då var det dax att visa lite bilder och berätta om min andra workshopkväll i Vedic Art på Dieselverkstaden. Nu när det är full fart med förskolejobb och familjejobb…så är det väldigt skönt att ha en bokad kväll då och då som man bara ägnar sig åt skapande! Man kommer dit som en stressade mamma och går därifrån fylld av skaparenergi…och en känsla av att varit en konstnär för en kväll! ”Tavlorna” kanske inte blir något jag hänger framme, men himla kul att göra och så trevligt att träffa likasinnade!

Kreativt måleri

Kreativt måleri – en kul workshop i Vedic art – En konstkurs med filosofin ”Alla kan skapa”

Kreativt måleri

Vedic Art – De 17 stegen

När man går en kurs i Vedic Art är det meningen att man ska utveckla sitt måleri, genom att gå igenom de olika stegen och nå fram till målet att hitta sin egen stil. Den här våren går jag på workshops för att testa Vedic art på ett fritt sätt. Man går bara igenom de fyra första stegen vid varje workshop och skapar därefter helt fritt. Läraren kommenterar inte det man målar och ger en inte några riktiga uppgifter. Det är meningen att vi ska testa material, färg, strukturmaterial, olika målardukar och kika i konstböckerna. Varje tillfälle är 4 timmar, vi målar, fikar och inspireras av varandra. En stund med mindfullness helt enkelt!

Kreativt måleri

Steg 1 i Vedic Art

Först fick vi en kort presentation om Vedic Art, det berättade jag lite mer om vid första kursstillfället. Klicka på länken ”Vedic Art” för att komma dit. Först fick vi blunda, och läraren höll en kort avslappningsövning, sittades på våra platser. Sedan fick vi ett vitt papper och en blyertspenna, med uppgiften att rita krummelurer över hela pappret medan vi blundade. Detta är steg 1 ”linjen” för att mjuka upp handen och tanken.

Kreativt måleri

Steg 2 och 3 i Vedic Art

Steg 2 – Form – Vi fick vända på pappret, välja en konstkort och ett par kritor. Uppgiften var på ett enkelt och snabbt sätt måla av kortet på någon minut. Endast konturen ”formen” på det vi målade av.

Steg 3 – Färg – Vi fick nu uppgiften att fyll i med någon av våra två valda färger på motivet och även bakgrunden.

Kreativt måleri

Dax att börja måla!

Vi får ta med egna canvasdukar i valfri storlek på workshopen, gärna 3 st så man kan växla mellan sina målningar under kvällen. Vi fick rådet att börja med ca 3 olika färger. Nu kunde man även välja, svampar, palettknivar, penslar etc. För att starta igång målningen på ett enkelt sätt.

Kreativt måleri

Målning nr 1 – en bakgrund gjord med bubbelplast

1) Här började jag med att svepa färgen med en natursvamp över hela duken.

2) Sedan målade jag med starkare nyans på bubbelplast och tryckte ”bubbelplast med färg” över hela duken i olika turkosa nyanser med olika intensivt tryck.

3) Här stannade jag med denna målning…måste tänka ut något motiv. Detta är en del av ”Vedic art-processen” man byter målningar för att komma vidare, så bra!

Kreativt måleri

Kreativt måleri

Målning nr 2 – En sommartavla ”Björkar” med gjord med riskorn

Detta är steg 4 i Vedic art – Struktur 

1) Jag använde mig av samma färgskala, kände att det nog är mina favoriter för denna kväll. (Vi fick så klart gå loss med alla andra färger om vi ville)

2) Landskapsmåleri ur fantasin. I denna gråa vinter märks det nog att jag har en stor längtan efter sommar, med björkar, blå himmel med fluffiga sommarmoln och gröna kullar. Öppna landskap helt enkelt.

3) Målet var att använda något med struktur i målningen. Först blev det de fluffiga molnen gjorda med natursvamp. Sedan fick de gröna kullarna en omgång med riskorn i färgen.

4) Sedan la jag till några björkar och fiskmåsar…typiskt mig att måla något pilligt smått på bilden 😂 Kände att jag inte kom vidare med denna just denna kväll…så tog ännu en duk!

Kreativt måleri

Tavla nr 3 – Blåklintsäng

Denna tavla måste jag säga att var den första tavla som jag blivit nöjd med under båda workshopsen. Ljusa färger, en känsla av sommar och väldigt kul att måla. Kända att jag fick flow!

Kreativt måleri

1) Först svampade jag ljus färg över hela duken, sedan tog jag mycket turkos färg och vatten i svampen och duttade på några ställen på duken…Då växte ”blåklinten” fram.

Kreativt måleri

2) Därefter målade jag ”grässtrån” genom att dra en spackelskrapa med färg fram och tillbaka, kors och tvärs.

Kreativt måleri

Blåklintstavlan känns klar! Nu borde man lära sig att rama in den med lister.

Kreativt måleri

Kreativt måleri

Tavla nr 4 – Fiskstim

Det här blev tavla nr fyra för kvällen. Nu hade vi ca 1 timme kvar, dax att gå loss med något mer crazy enligt mig. Vill utmana mig att inte måla landskap, blommor eller ljusa färger. Det här blev min mans favorit, han gillar färg och kontrast. Det blev iallafall något somrig, och en önskan om mycket fisk! 😄

1) Först drog jag med svampen lätta ljusa drag med ljusblått.

2) Sedan målade jag alla konturer på fiskarna med pensel och svart färg.

3) På kursen finns fina mönsterstenciler. De använde jag till att svampa på färg på vissa av fiskarna. Det blir som ett lädermönster (eller fiskfjällsmönster)

4) De andra fiskarna målade jag olika mönster med pensel.

Kreativt måleri

Tavlan ”Fiskstim” känns klar!

Jag la stencilen och svampade till sist färg över hela tavlan, och målade en blå slarvig kant runt hela canvasduken.

Kreativt måleri

Testade att sätta upp dem på väggen en stund…men nu står de staplade på hög i mitt pysselrum…Det kommer ju bli fler målningar vid nästa kurstillfälle!

Himla kul är det! Jag kan varmt rekommendera en Workshop i Vedic Art. Nästa tillfälle är onsdag den 19 februari i Dieselverkstaden i Nacka mellan 17:30 – 21:30.

Kram Katarina

Written By
More from Katarina

Fruktbröd med handtryckt handduk

Fruktbröd med handtryckt handduk Något jag alltid önskat är att kunna baka...
Läs Mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.