Kakburk med tre sorters kakor

kakburk

Kakburk med tre sorters kakor

Hej! Tänk vad roligt och bra det är med återbruk! Jag samlar alla möjliga förpackningar, för de är så bra att ha till pyssel. Idag visar jag hur du kan göra en söt kakburk i trevåningar, perfekt att ha till småkakor, och väldigt fin att ge som ”gåbort-present”. Baka dina tre favoritkaksorter och lägg i burken! Jag har bakat tre olika sorters småkakor, som är väldigt goda!

kakburk

kakburk

kakburk

Här är tre favoritkakor som jag lagt i en trevåningsburk; sylthjärtan, brysselkex, kolasnitt.

kakburk

Material till kakburken

Tre gamla kakburkar, som jag köpt i mataffären, återbrukad knopp, starkt lim (Panduro), sprayfärg (Skapamer.se)

kakburk

Kakburk

Gör så här:

  1. Börja med att spraya varje burk med valfri sprayfärg. Det är toppen att spraya plåtburkar, för resultatet blir väldigt bra! Ett tips är att spraya ett lager lackspray över den sprayade färgen, så håller burken bättre mot slitage. Jag valde att spraya burkarna i tre olika färger, gör som du önskar!
  2. Limma fast ett spetsband runt varje burk. Använd det starka Pattexlimmet om du vill att det ska hålla länge, eller välj limpistol om du vill ta bort spetskanten senare.
  3. Jag limmade fast två av lock mot kakburkarnas botten med det starka limmet.
  4. Limma fast knoppen på det locket som sitter överst. Klart!

Dags att börja baka! Här kommer recepten!

Sylthjärtan

Dubbla syltkakor, en riktigt gammaldags spröd kaka med hallonsylt eller annan bärsylt! 
(Receptet kommer från tidningen och hemsidan Hembakat.se)

Ca 35 st

5 ½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
200 g smör, kylskåpskallt
1 ägg

Garnering
1 ägg, uppvispat
pärlsocker
hallonsylt

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda vetemjöl, potatismjöl och socker i en bunke. Skär ner smöret och blanda till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Vira in i plastfolie och låt vila i kylen i 30 min.

2. Kavla ut halva degen på lätt mjölat bakbord. De ska vara ca 2 mm tjock. Stansa ut 35 cirklar, ca 5 cm i diameter, och lägg på plåt med bakplåtspapper. De kan ligga nära varandra eftersom kakorna inte flyter ut.

3. Kavla ut den andra halvan och stansa ut 35 rundlar till, också de 5 cm i diameter. Stansa även ut ett hål någonstans – det är roligt att sätta dem lite snett men blir mer klassiskt om man sätter dem centrerat så klart.Lägg ovanpå en hel rundel på plåten.

4. Pensla kakorna med ägg och strö pärlsocker ovanpå. Klicka i en liten mängd sylt i varje utstansat hål.

5. Grädda mitt i ugnen i 15 min. Låt svalna på galler och förvara i en lufttät burk.

Brysselkex

En klassisk småkaka, som rullas i färgat socker. Här har jag gjort det extra enkelt för mig och rullat hela kakdegsrullen i krossat rosa strössel från (Oetker).

Receptet gäller för 50 st

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 4 1⁄2 dl vetemjöl

Garnering:

  • 1 dl strösocker
  • 1 krm röd hushållsfärg

Gör så här:

  1. Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk.
  2. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min.
  3. Sätt ugnen på 175° och rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter.
  4. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg (eller i krossat strössel).
  5. Låt ligga i kyl ca 1 tim.
  6. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Klart!

Kolasnitt

Det här är min favoritkaka! (Orginalreceptet kommer från Leila, jag brukar skippa ingefäran för att barnen ska gilla dem, välj själv!)

100 g  mjukt smör
1 dl  strösocker
2 msk  ljus sirap
2,25 dl  vetemjöl
0,5 tsk  bikarbonat
1 tsk  vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
  4. Dela degen och rulla ut till två längder.
  5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
  6. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.

Kakburk som present

Material: Silkespapper (Ikea), Mönstrat papper (Panduro), kakform hjärta

  • Lägg i silkespapper i varje burk, klipp som en rund cirkel, för att få fin form.
  • Rita tre hjärtan (använd en kakform som mall om du vill). Skriv kakans namn.
  • Skriv receptet på baksidan av hjärtat, om du vill dela med dig av receptet!

LYCKA TILL! Det här är en fantasktisk kul återbrukspyssel, så fin att ha framme i köket, och en perfekt gåbort-present!

Kram Katarina

Written By
More from Katarina

Vår 2016, nya byggprojekt!

Vår 2016, nya byggprojekt! Visst är det underbart när alla vårblommorna sätter...
Läs Mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.