Baka de godaste lussekatterna

lussekatterna

Baka de godaste lussekatterna

I helgen bakade vi lussebullar, vi brukar baka flera satser lussekatter före jul, och testa några olika recept. Det är ju så gott! Det här receptet tillhör den enklare sorten vanliga lussekatter, utan mandelmassa och kesella. Det är ju en smaksak vad man gillar, alla har ju sina favoritrecept. Jag tycker det här receptet var riktigt bra, de blev riktigt saftiga och smakade mycket saffran. Kom ihåg att ta fram alla ingredienser långt i förväg, så att de är rumsvarma när du börjar baka.

lussekatterna

Här är receptet  “De godaste lussekatterna”(kommer från Ica)

Ingredienser

 Ger 1 sats
  • 2 paket saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl socker 
  • 2 msk rom eller vatten
  • 50 g jäst 
  • 175 g rumsvarmt smör 
  • 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
  • 1/2 tsk salt 
  • 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
  • 1 dl russin 
  • mjöl till utbakning
  • 1 ägg till pensling

Så här gör du goda lussekatter

  1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225°C.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Lycka till med julbaket!

 

Tags from the story
,
Written By
More from Katarina

Påskkycklingar för de små

Kycklingar, lätt pyssel för de små. Det här pysslet gillade min lilla...
Läs Mer

1 Kommentar

Lämna ett svar till Anita Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.