Baka tunnbröd på landet

tunnbröd

Baka tunnbröd på landet

Nu efter jul känner man sig lite pysselmatt efter allt julpyssel, med papper, ljus, julkulor, stjärnor, godis och annat. När jag ska hämta ny inspiration brukar jag göra helt andra saker några dagar, så kommer pyssellusten tillbaka! Just nu är det bakning som är den stora avkopplingen på landet!  Tunnbröd har jag alltid velat testa! Här har jag hittat ett recept på mjukt tunnbröd, som bakas i stekpannan. Det blev jättegott! Det är inte några speciella brödkryddor i, så det passar nog de flesta i smaken, speciellt barnen gillade det!

tunnbröd

Tunnbröd

Äntligen fick jag användning för den loppisfyndade kruskaveln från Norrland! Vilka fantastiska loppisfynd man kan hitta på loppisrundor på den Norrländska landsbygden. Det är här man kan finna de riktigt gamla fina bruksföremålen.

Receptet kommer från bloggen Hemmamammaliv

14 kakor
Ingredienser
1/4 pkt jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
2 msk sirap
1/2 tsk hjorthornssalt
1,5 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Gör så här:
  • Smula jästen i degbunke.
  • Smält smöret. Tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
  • Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten samt salt, socker, sirap, hjorthornssalt, grahamsmjöl och rågsikt. Arbeta in vetemjölet.
  • Låt degen jäsa i 45 minuter.
  • Dela degen i 14 delar och rulla varje del till en rund bulle.
  • Kavla ut med kruskavel till runda knappt 1/2 cm tjocka kakor. (Jag kavlade något tunnare, då de svällde i stekpannan, testa dig fram, det är en smaksak hur man vill ha det.)
  • Stek dem i torr stekpanna på medelstark värme i ca 2 min på varje sida.
  •  Låt kakorna svalna under bakduk på galler.

Tunnbröden, var absolut godast nygräddade med smör och ost! Men det går bra att frysa också!

Ha det bra!

Tags from the story
,
Written By
More from Katarina

Nutellamuffins

Nutellamuffins Hej! Dagens goda baktips...är supersaftiga kladdkakemuffins med Nutella, en riktig chokladdröm...
Läs Mer

1 Kommentar

Lämna ett svar till Anita Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.