Bullar och keramik

Bullar och keramik

Två saker som verkligen är min passion..så är det bullar och keramik!
I flera år har jag gått keramikkurser hos Åsa Gårdebäck i Saltsjöbaden.
Det har blivit många kavlade skålar och fat, en hel del drejade koppar och skålar. Titta gärna unde kategorin “Mina hantverk” vad jag tillverkar…

IMG_1794Bullar är min andra passion, jag har provat massor av olika recept genom åren.
Det här receptet kommer från Johanna Westman, det blev riktigt saftiga bullar!
Eftersom vissa i min familj bara gillar vaniljbullar och vissa kanelbullar, så blev lite av varje i dagens bak!

Här är receptet till ca 40 bullar
Ingredienser till degen:
1 pkt jäst
5 dl mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
1 ägg
13-14 dl vetemjöl

Ingredienser till fyllning:

Kanelfyllning (till halva degen):
75 g rumsvarmt smör
1 1/2 msk ljus sirap
1/2 dl strösocker
1 msk kanel

Vaniljfyllning (till halva degen)
75 g rumsvarmt smör
1 1/2 msk ljus sirap
1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering:
Pensla med 1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här:
Smula jästen med fingrarna i bunken. Häll i en skvätt mjölk och rör ut jästen i den. Häll i resten av mjölken, smöret, socker, salt, kardemumma och ägg. Rör om.
Häll i 12 dl mjöl och rör om ordentligt, fortsätt sedan att hälla i lite mjöl i taget och arbeta degen ordentligt mellan varven med träskeden eller händerna, tills den är blank och fast. Lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 1 timme.
Strö en näve mjöl över bakbordet och tippa ut degen där. Knåda den lite lätt och dela degen i två bitar med en kniv eller degskrapa.
Kavla ut en deghalva i taget till en stor avlång kaka som är ungefär en centimeter tjock. Bred på smöret. Ringla över sirapen och strö på socker och kanel/vaniljsocker.
Rulla ihop degen till en rulle och skär sedan i cirka 2 cm tjocka skivor.
Lägg bullarna glest på en av plåtarna. Lägg över en bakduk och fortsätt med den andra deghalvan, låt sedan bullarna jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Knäck ägget till penslingen och vispa ihop. Pensla varje bulle och strö på lite pärlsocker på toppen.
Sätt in en plåt i taget i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt bullarna svalna under en bakduk.

IMG_1798

Tags from the story
, ,
Written By
More from Katarina

Spetskaka

Spetskaka - en piffig sockerkaka, lätt och snabb att baka. Recept (från...
Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.