Saffransbröd

saffransbröd

Saffransbröd

I helgen är det dags att fira Lucia! Vi har tjuvstartat med Lussekattsbaket, så nu är jag inne på tredje omgången saffransbröd. Det blir klassiska lussekatter, som är klar favorit här hemma! Vill du testa något nytt så rekommenderar jag Saffransbullar med vaniljgömma från Lindas bakskola. Men här kommer lite inspirationsbilder från Lussebaket! Har du kära följare något recept du vill dela med dig! Skriv gärna till mig, så bakar och fotar jag gärna och länkar till din sida eller Instagramkonto!

saffransbröd

Det här klassiska lussekatts receptet har jag bakat många gånger! Jag tycker de blir saftiga och goda, ibland tar jag tre paket saffran för extra mycket smak!

Saffransbröd

(Originalreceptet kommer från Ica, hittar inte igen det nu hos Ica, men här har jag sparat det!

  • 2 paket saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl socker 
  • 2 msk rom eller vatten
  • 50 g jäst 
  • 175 g rumsvarmt smör 
  • 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
  • 1/2 tsk salt 
  • 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
  • 1 dl russin 
  • mjöl till utbakning
  • 1 ägg till pensling

Gör så här:

  1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225°C.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Lycka till och ha en bra Luciahelg!

Kram Katarina

Written By
More from Katarina

Fjärilar till Påskriset

Fjärilar till Påskriset Påskpysslet fortsätter! Idag gör vi skiraste fjärilarna av kaffefilter...
Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.