Saffranskaka

Saffranskaka

Saffranskaka

Adventsfika på G, idag tipsar jag om en jättesaftig och lättbakad saffranskaka dekorerad med kokos och glasyr. Receptet kommer från Leilas nya julbok…som jag plöjer igenom. Familjen får provsmaka saker nästan varje kväll…. Den här saffranskakan bara måste ni baka, blev verkligen jättegod!

SaffranskakaSaffranskaka

Saffranskaka med kokos

Originalreceptet kommer från Leilas nya bakbok ”Sweet Christmas” men receptet finns även på hennes blogg.

Ingredienser:

3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk 3%
1/2 g saffran
50 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakbulver
1 nypa salt
1 msk ljus rom (det skippade jag)
Smör och kokosflingor till formen

Dekoration: Glasyr, kokos och florsocker. (Glasyr (florsocker/lite vatten)

SaffranskakaSaffranskaka

Saffranskaka och Minisaffranskakor – Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt poröst.
  3. Koka upp mjölken med saffran och tillsätt smält smör, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Fyll en smord och bröad sockerkaksform. (Här använde jag en plåt med minisockerkaksformar och en mindre loppisfyndade sockerkaksform…ta det du har hemma, det går även att använda cupcakesformar)
  6. Grädda saffranskakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt saffranskakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller brödgaller.
  8. Stjälp även upp minisockerkakorna. Låt svalna.
  9. Blanda florsocker med lite vatten, ringla över kakorna.
  10. Strö lite kokos och pudra florsocker över för en vintrig känsla!

SaffranskakaSaffranskaka

Lycka till med bakningen!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen