Svenska småkakor

svenska småkakor

Svenska småkakor

Idag fortsätter vi Sverige-temat med klassiska småkakor…det känns verkligen svenskt! Ett svenskt kafferep ska väl bestå av 7 sorters kakor, bullar och så gräddtårta! Jag förenklar det lite och tänkte bjuda på 3 sorters kakor av samma kakdeg, det är väl smart! Det blir Finska pinnar, Jitterbuggare och Toscapinnar. Supergoda kakor bakade av saftig spröd mördeg!

svenska småkakor

Tre sorters kakor av samma kakdeg

Jitterbuggare är mördegskakor fyllda med marängsmet, jag var tvungen att blanda i lite rosa karamellfärg, för då blev de något piffigare! Finska pinnar…är det egentligen en svensk klassiker med det namnet? Goda är dom iallafall, dekorerade med pärlsocker och hackad mandel. Toscapinnar har jag aldrig bakat förut….och de blev allra godast! De kommer jag absolut att baka många många gånger…en klar kak-klassiker!

svenska småkakor

Göra Kakdeg

Recept ur boken Svenska kakor och desserter, som jag hittat hos Köket.seoriginalreceptet gällde 4 sorters kakor av en kakdeg som skulle ge 150 kakor. Det kändes mycket, då vi har hela frysen full med kakor, så jag halverade receptet, och lyckades få ut ca 75 kakor dvs. ca 25 kakor av 3 sorter. Kakdegen är perfekt att ha i kylen, och göra några kakor lite då och då!

Grunddeg, 75 småkakor

Ingredienser:

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 225 g smör, rumstempererat
  • 2 st äggulor (spara äggvitorna till pensling)
  • 0,25 dl vatten, ev

Grunddeg, i degassistent

  1. Lägg alla ingredienser utom vattnet i degskålen. 7/4
  2. Arbeta ihop till en deg.
  3. Tillsätt lite vatten i taget om degen inte går ihop. Det ska bli en smidig, lättarbetad deg.
  4. Låt degen vila ca 30 minuter i kyl.

Grunddeg, för hand

  1. Häll ut mjölet på arbetsbänken.
  2. Gör en grop i mitten och tillsätt socker och smör.
  3. Nyp ihop till smulor.
  4. Tillsätt äggulor och arbeta ihop till en deg.
  5. Tillsätt eventuellt lite vatten och följ i övrigt receptet ovan.

Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter, dela den sen i ca i tre delar. Jag tog en något mindre del av degen till de finska pinnarna, det är smaksak, prova dig fram! Båda toscasmeten och marängsmeten är väl tilltagen.

Toscapinnar

Ingredienser:

  • 90 g smör
  • 0,8 dl strösocker
  • 3,5 msk honung
  • 1,75 msk vetemjöl
  • 90 g mandel, flagad

Toscapinnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kavla ut ca 1/3 av grunddegen till en stor rektangel.
  3. Gör en toscasmet. Lägg bakplåtspapper i en ugnssäker form.
  4. Smält smöret i en kastrull.
  5. Vispa i socker, honung och mjöl och låt det tjockna under omrörning någon minut.
  6. Tillsätt mandeln.
  7. Fördela smeten på degen och grädda mitt i ugnen, 15–20 minuter tills den har guldgul färg. Passa noga mot slutet så att den inte bränns!
  8. Låt svalna.
  9. Halvera kakan på längden och skär den sedan i ca 20 pinnar.

Finska pinnar

  • äggvita
  • pärlsocker
  • sötmandel, hackad

Finska pinnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rulla ut ungefär 1/3 av grunddegen till en rulle i ungefär ett fingers tjocklek.
  3. Pensla med lätt uppvispad äggvita och strö över pärlsocker och hackad sötmandel.
  4. Skär ut pinnar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Jitterbuggare

  •  2 äggvitor
  • 1,75 dl socker
  • röd karamellfärg (Oetker)

Mini-jitterbuggare

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kavla ut 1/3 av grunddegen till en stor rektangel mellan två smörpapper.
  3. Dra bort det övre pappret.
  4. Vispa 2 äggvitor riktigt hårt.
  5. Tillsätt 1, 75 dl socker (obs, lite i taget!) och vispa tills smeten är fast och blank.
  6. Bred ut ca hälften till 3/4 dels smet av marängsmeten på mördegen.
  7. Rulla ihop från långsida till långsida, det går lättast att med hjälp av det undre pappret försiktigt putta på, på samma vis som när man rullar ihop en rulltårta.
  8. Lägg rullen i frysen ca 30 minuter.
  9. Skär den i 1.5 cm breda skivor och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.
  10. Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter.
  11. Låt svalna på plåten.
  12. Gör gärna några smarriga maränger av resterande smet!

svenska småkakor

svenska småkakor

Det är en härlig känsla att baka småkakor, ingen stress, ingen jäsning och en stor bonus, kakdegen är super god! Toppen att man kan spara lite deg i kylen för bakning en annan dag!

Ha en riktigt skön helg! Ser ut som att det äntligen ska bli lite sol!!!

Kram Katarina

Written By
More from Katarina

Broderi från The Folklore Company

Broderi från The Folklore Company Idag måste jag bara få visa mitt...
Läs Mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.