Påskbakelser

påskbakelse

Påskbakelser

Påsken närmar sig, och då är det kul att baka något smaskigt! En härlig påsktårta, påskgodis, kakor eller varför inte en söt kombination! Här har jag bakat små påskbakelser! Superenkla bakelser som består av en saftig chokladbotten täckt med god chokladganache! Dekorera påskfigurerna med små marsipanblommor och rosetter!

påskbakelse

paskbakelse306

Påskbakelse

Små saftiga bakelser med mycket chokladsmak, precis lagom stora att servera till Påskfikat eller som efterrätt! Bakelserna håller sig länge, så de kan gott förberedas ett par dagar före påskfirandet.

påskbakelser

Påskformar

Kakformar med Påskmotiv kommer från Skapamer.se. Kakformarna förvaras i en fin plåtburk, bra så att de håller sin fina form och enkel att packa med till stugan! Igår visade jag hur du kan använda formarna till att baka Påskkakor.

påskbakelser

påskbakelse

Påskbakelser med ganache eller kristyr

Antingen öser du på med chokladganache över den saftiga chokladbotten, eller så kan man äta den goda chokladkakan med kristyr och florsocker, servera gärna med en klick lättvispad grädde till!

påskbakelse

Påskbakelser – recept

Receptet kommer från senaste ”Elle mat & vin” och är egentligen en hel påsktårta, som jag gjort om till små bakelser.

Chokladbotten ( tårtan räcker till 10 bitar) men det blir säkert 15 bakelser (de överblivna bitarna av chokladbottnarna, passar utmärkt till tårta på burk eller till cakepops, (så frys in resterna, och spara till fler påskbakverk)

Ingredienser:

  • 75 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 dl filmjölk
  • 2 dl kokhett vatten

Chokladganache

  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl flytande honung
  • 220 g mörk choklad (hackad)
  • 8 cl espressokaffe
  • 60 g osaltat smör

Dekorera med: blommor, fjärilar, rosetter av marsipan eller sockerpasta, eller ta strössel (Oetker)

Baka chokladbotten

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Lägg bakplåtspapper i en rektangulär form (min form var ca 30-40 cm stor)
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Sikta mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, socker och salt i en skål.
  5. Tillsätt det smälta smöret, ägg och filmjölk och rör till en jämn smet (nu är smeten ganska tjock).
  6. Tillsätt det kokheta vattnet sist och rör till en jämn och helt klumpfri smet (nu blev smeten rinnig).
  7. Häll smeten i formen och baka i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Testa med provsticka så att de är genombakat.
  8. (Om du vill baka detta som två tårtbottnar, fyller du hälften av smeten i varje rund bakform och bakar dem i 35-40 ugn.)
  9. Ta ut chokladbotten från formen och låt svalna.
  10. Tag ut kycklingar, ägg och harar med kakformarna, och lägg på ett ugnsgaller. Placera en ren plåt under där ganachen kan rinna ner( som kan sparas till annat gott!)

Göra chokladganache

Under tiden som chokladbotten är i ugnen, så kan man koka ihop chokladganachen. Jag tycker att ordet chokladganache är så proffsigt bakord, men det var inte alls svårt att göra!

  1. Börja med att hacka chokladen fint.
  2. Koka upp grädde och honung.
  3. Lägg den hackade choklad i en skål och häll den heta blandningen över.
  4. Tillsätt espresson och smöret och mixa slätt med en stavmixer.
  5. Täck ganachen med plastfolie och låt svalna i rumstemperatur i en timme.

(Tips! vill du inte ha så mycket kaffesmak på ganachen så ersätt med vatten istället) Jag la även in ganachen i kylskåpet en stund tills jag fick en något fastare bredbar konsistens.)

När ganachen har fått en lagom mjukt bredbar konsistens, brer man med en kniv/bakpalett ganachen över kakorna, täck även runtom på sidorna. Låt kakorna stå på ett galler, så att överflödig chokladganache kan rinna av. Spara den till något annat gott!

Dekorera med kristyr

Vill du inte täcka in chokladbottnarna, så kan man bara spritsa över färgad kristyr, och sedan pudra florsocker över. Vill du ha ett bra recept på fast kristyr klicka på Påskkakor. Servera gärna med lättvispad grädde!

Göra egen marsipan

Här väljer du själv hur du vill dekorera dina bakelser. Det går bra med strössel, figurer i marsipan, sockerpasta eller vad du har hemma! Eftersom jag bara hade mandelmassa hemma, men vill skapa söta blommor och rosetter, så fixade jag marsipan av mandelmassa, här är receptet:

Receptet kommer från Köket

Marsipan:

  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 300 g mandelmassa
  • 2 dl florsocker
  • karamellfärg/gelefärg (Oetker)

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och smör.
  2. Vispa i mjölet och sjud smeten tills den blir som en deg och börjar släppa från bottnen.
  3. Riv mandelmassan grovt.
  4. Låt degen svalna helt och arbeta in mandelmassa och florsocker.
  5. Färga nu marsipanen med karamellfärg. Den rinniga hushållsfärgen kräver mer florsocker än hushållsfärg av gelekonsistens.

Göra marsipandekorationer

Här har jag använt små blomutstickare och en siliconform med rosetter, de finns i många hobby och köksbutiker (håll utkik och köp när det är rea!)

Blommor: kavla marsipanen och stick tag ut blommor i olika storlekar, böj till formen med fingertopparna.

Rosetter: tryck bara in lite marsipan i formen, skär bort överflödig massa med en vass kniv. Böj siliconformen och tag ut rosetterna, låt de torka något innan du sätter fast dem på bakelserna.

Nu är bara att lägga marsipanfirgurerna på bakelserna, de fastnar i ganachen. Klart att servera!

Lycka till och hoppas att ni gillar dem!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

1 reaktion på ”Påskbakelser”

  1. Elisabeth.Wickman

    Hej
    De där formarna som du använder har utgått så jag undrar om du vet vart man skulle kunna få tag i dem?
    Med vänlig hälsning Elisabeth

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen