Påsktårta

påsktårta

Påsktårta

Den här pastelliga påsktårtan bakade jag och tjejerna till förra påsken! Jag tyckte att den blev så fin, så att jag bara måste visa upp den här på sidan. Hoppas att det kan ge er lite påskinspiration till att baka en egen fina tårta! Det är tjejerna som har dekorerat hela tårtan och jag har stått för innehållet, perfekt familjepyssel!

påsktårtaPåsktårta

Det här behöver du:

Sockerkaksbotten, grädde, frysta bär ex, blåbär och hallon, vit marsipan på rulle, ägg godis att dekorera med, gul, rosa, grön marsipan, kristyr(florsocker, äggvita, karamellfärg) (allt från mataffären, ex. Ica). Stansar ägg/fjäril/kyckling/hare (från Panduro).

påsktårta

Påsktårta

Recept på bra tårtbotten

Jag gör nästan alltid samma tårtbotten – en sockerkaka som delas i tre delar. Receptet står att finna i ”Sju sorters kakor”.

Sockerkaka till tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en rund form ca 2.5 liter. Vispa ägg och socker pösigt (obs MYCKET pösigt). Blanda de båda mjölsorterna och bakpulvret. Vänd ner detta i smeten och blanda väl. Häll den i formen. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 min (38 minuter i min ugn). Låt kakan svalna ordentligt. Dela i tre delar och lägg fyllning i två lager och grädde ovanpå. Sockerkakan kan med fördel göras dagen innan. Gör den flera dagar innan och frys in. Tag upp och tina på morgonen för att servera till eftermiddagen.

påsktårtaPåsktårta

Fyllning: 

Jag gillar lite syrliga fräscha fyllningar i en tårta, speciellt i en marsipantårta som är så söt. Men gör förstås dina egna bästa fyllningar!

  1. Dela tårtbotten i tre delar.
  2. Vispa grädde, och tina blåbär och hallon.
  3. Gör fyllning med mosade blåbär, lite socker och lite vaniljsocker och lite grädde, (obs häll av lite blåbärssaft så att de inte blir så rinnigt. Rör ihop så att det blir fint lila. Bred ut fyllningen på tårtbotten, lägg på nästa tårtbotten.
  4. Gör en till fyllning med mosade hallon, lite socker,vaniljsocker och lite vispgrädde. Rör ihop så att det blir fint rosa. Lägg på sista tårtbotten.
  5. Täck tårtan med ett tunt lager grädde,eller smörkräm som jag sett proffsen har (det finns mer att läsa om detta på nätet). Gör en kupa av grädden på toppen av tårtan om du vill ha en runt toppig form på tårtan.

Dekorera tårtan

  • Lägg på det vita marsipanlocket, platta försiktigt med händerna, skär bort överflödig marsipan.
  • Stansa ut ägg, kycklingar, fjärilar och harar, sätt fast dem på tårtan. Pensla med lite vatten på baksidan av figurerna så fäster de bra!
  • Sätt några godisägg på toppen av tårtan.
  • Vi gjorde egen kristyr, och färgade den i ljusgrönt och rosa, och spritsade till sist på tårtan.

Recept på kristyr

  • 1 äggvita 
  • 4 dl florsocker 
  • 1 tsk ättiksprit (12 %)

Gör så här:

  1. Rör ihop äggvita, florsocker och ättikssprit. Använd gärna elvisp. 
  2. Blanda en del av kristyren med några droppar rosa/röd karamellfärg och en del med några droppar blå karamellfärg
  3. Lägg kristyren i spritspåse och dekorera de olika delarna.
  • När kristyren torkat, pudra lite florsocker över hela tårtan!

Om du vill se fler rolig påsktårtor, måste jag bara tips om den härliga bakbloggen ”Fredriks fika”  Fredrik var med i Tv programmet ”Hela Sverige bakar” och spred otrolig glädje i programmet! hans bakblogg för Tidningen Land är lika härlig och positiv! Nu har de haft påsktårtstävling på sidan så kika in där om du vill få mer inspiration till påsktårtor!

Kram

Katarina

Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen