Saftiga semlor

semlor

Saftiga semlor

Direkt efter jul, får man en väldig längtan efter semlor. Familjen har redan hunnit testa konditoriets semlor ett par gånger, men i helgen blev det till att baka egna på landet. Det är verkligen inte särskilt svårt, och de blev riktigt saftiga och goda. Här kommer ett väldigt bra recept! Testa!

semlorSemlor

(Recept från klassikern ”Sju sorters kakor”)

16 st

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
ca 1 l vetemjöl

Pensling: 1 ägg

Gör så här:

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader.  Bra då om man har termometer.  Har man inte det så ska degvätskan i alla fall inte vara för varm.

Smula ner jästen i en bunke.  Tillsätt salt, socker, degspad och ägg.  Blanda i hjorthornssalt och mjöl och arbeta degen tills den är smidig.  Låt den jäsa 30 min i bunken, under handduk/eller plastfolie.

Ta upp degen på arbetsbänken och arbeta den.  Baka ut till bullar och lägg dom på bakplåtspapper på plåtar.  Jäs väl (ca 1 timme).

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 8-10 min, i 250 grader.

semlorFyllning till semlorna

Mandelmassa, vispgrädde, brödet från semlorna

Gör så här: Riv mandelmassan, lägg i vispad grädde och lite ovispad grädde, och brödet från semlorna, som blir när du skär av locket på semlorna, och gröper ur en del bröd. Rör tills det blir en mandelmassekräm.

Skär av locken på semlorna, och vispa grädden.

(Det finnas massor av olika varianter på fyllning, med hela mandlar, socker osv. Gör förstås din egen favorit!)

semlorSemlor till Alla hjärtans dag

Dekorera dina semlor med hjärtan. Klipp bara ut ett hjärta i ett papper, och sikta därefter florsocker över semlan. Eller sikta florsockret med en tesil. Klart!

semlor

semlorVälj själv om du vill spritsa grädden, eller lägga på den naturell. Viktigaste med hemmagjorda semlor, kanske inte är utseendet, utan att de är väldigt smarriga! Lycka till med baket!

Kram Katarina

Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen