Snögubbebullar

snögubbebullar

Snögubbebullar, baka härliga bullar med vanilj, kardemumma och mandelmassa!

De här klassiska bullarna har jag bakat massor av gånger (receptet kommer från Johanna Westman). När jag hittade de gulliga snögubbeformarna, så förnyade jag receptet, med att lägga lite extra godsaker som fyllning .

Snögubbeformarna i koppar eller roseguld är från Icas kökssortiment, de är nya för i år. Använd dem till bakningen, eller häng upp dem i köket, fönstret eller i granen. De finns alla möjliga former, som stjärnor, klockor, julstrumpor, hjärtan mfl. Så vackra!

Här kommer receptet:

Allra bäst blir det när alla ingredienser stått framme en stund och har samma temperatur.

Vaniljbullar med mandelmassa, kardemumma och vanilj, 40 st

  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 5 dl mjölk
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 13-14 dl vetemjöl
  • 150 g rumstempererat smör
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vaniljpulver
  • 1-2 dl riven mandelmassa
  • 1 msk kardemumma

pensling & garnering:

  • 1 ägg
  • 2 msk pärlsocker
  1. Smula jästen med fingrarna i bunken. Häll i en skvätt mjölk och rör ut jästen i den. Häll i resten av mjölken, smöret, socker, salt, kardemumma och ägg. Rör om.
  2. Häll i 12 dl mjöl och rör om ordentligt, fortsätt sedan att hälla i lite mjöl i taget och arbeta degen ordentligt mellan varven med träskeden eller händerna, tills den är blank och fast. Lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 1 timme.
  3. Strö en näve mjöl över bakbordet och tippa ut degen där. Knåda den lite lätt och dela degen i två bitar med en kniv eller degskrapa.
  4. Kavla ut en deghalva i taget till en stor avlång kaka som är ungefär en centimeter tjock. Bred på smöret. Ringla över sirapen och strö på socker , vaniljsocker, mandelmassa och kardemumma.
  5. Kavla ut andra halvan av degen till samma storlek, och lägg som ett lock även alla godsaker.
  6. Tag ut snögubbar med ditt mått, jag valde mellanstorleken. Den degen som blir över mellan snögubbarna, kan man göra små snurrade knutar av och lägga i bullformar.
  7. Lägg bullarna glest på en av plåtarna, låt sedan bullarna jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. När bullarna jäst färdigt (jag brukar låta de jäsa längre säkert den dubbla tiden i varje bullrecept.) Knipsa ihop med fingertopparna runt kanterna på alla snögubbar, så att inte fyllningen rinner ut under gräddning.
  9. Knäck ägget till penslingen och vispa ihop. Pensla varje bulle och strö på lite pärlsocker på toppen.
  10. Sätt in en plåt i taget i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt bullarna svalna under en bakduk.
 Lycka till med bullarna, och lägg gärna till lite saffran i degen, så blir de ännu mer juliga!

Written By
More from Katarina

Vintrig vaniljkaka

Vintrig vaniljkaka När vi är i stugan, brukar jag alltid baka något...
Läs Mer

2 Kommentarer

Lämna ett svar till admin Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.