Sockerkringlor i spetsburk

sockerkringlor

Sockerkringlor i spetsburk

Idag har jag verkligen bakat äkta gammaldags kakor ”sockerkringlor” så spröda och goda med smaka av vanilj, dekorerade med pärlsocker…en riktig klassiker! Återbruka en konservburk och gör en fin kakburk till kakorna. Locket är tillverkat av gammelmormors virkade spetsduk, det här är en riktig vintage ”gåbort-present”, och vill du inte ge bort burken, så är den väldigt fin att ha på hyllan i köket!

sockerkringlor

Sockerkringlor i plåtburk med spetslock. Jag gillar kombinationen ruffig plåtburk med den gulliga spetsen.

Sockerkringlor

(Receptet ”vaniljkringlor” kommer från tidningen Hembakat. I orginalreceptet har de gjort 14 större kakor, men jag valde att göra den hälften så stora så att de skulle passa att lägga i en plåtburk)

Ca 28 st

150 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker
1/2 dl vispgrädde
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker

Garnering
mjölk
pärlsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker till en mjuk och luftig smet.

2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en smidig smet.

3. Dela degen i ca 28 bitar. Rulla varje bit till smala längder, 10-15 cm långa.

4. Forma dem till kringlor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Pensla kringlorna med mjölk och strö över pärlsocker.

6. Grädda dem mitt i ugnen i 8–14 min – de ska få lite färg.

7. Låt kakorna svalna på plåten innan du låter dem kallna helt på ett galler.

sockerkringlor

Plåtburk med stärkt spetslock till kringlorna

DIY: Kakburk med spetslock

Material:

  • plåtburk (större modell, jag använde en som brukar vara majskolvar i)
  • rund liten spetsduk
  • spetsband
  • trälim och vatten
  • plastfolie
  • vitt papperssnöre (Lagerhaus)

Verktyg: sax, limpistol, bunke/plastburk till limblandningen

Gör så här:

  1. Börja med att ta bort allt papper från plåtburken.
  2. Lägg plastfolie över botten.
  3. Blanda hälften trälim och hälften vatten, det räcker med 1/2 dl lim och 1/2 vatten för en liten duk.
  4. Doppa duken i limblandningen, krama ur något med händerna.
  5. Lägg duken över plåtburken och låt torka över natten. Nästa dag är den helt stenhård, om den är helt torr. Tjockare dukar har längre torktid.
  6. Tag bort plasten från burken, och limma fast ett spetsband runt botten om du vill.

Spetslock med band

  1. När locket är stärkt, så kan man sätta ett litet band, för att piffa till det lite extra!
  2. Välj färg och olika sorts grovlek på bandet för att förändra känsla och stil. Jag vill att kringlornas ljusa färg ska få sätta prägel på burken, så jag valde ett vitt enkelt papperssnöre.
  3. Trä bandet genom spetsens håligheter och avsluta med en rosett.

Etikett till kakburken

Material:

  • Papper med spetsmönster Vivi Gade design från Creativ Company
  • Svart hobbylack och pensel Panduro
  • Limpistol att sätta fast etiketten med

Gör så här:

Det finns ju många färdiga etiketter med just denna design i hobbybutikerna, men har man ett pappersförråd hemma så är det jätteenkelt att göra egna.

  1. Rita önskad form, jag gjorde hjärtspetsar i sidorna, rita på fri hand och klipp ut etiketten. Jag har använd spetsmönstrat papper, tyckte det passade så bra till temat ”spetsburk”.
  2. Måla med en tunn pensel, så ser texten lite extra handgjord ut.
  3. Limma fast etiketten med en limpistol, då blir inte pappret bubbligt, som när man använder limstift.
  4. Lägg silkespapper i burken och sedan dina hembakta kringlor, sätt på spetslocket, klart!

Hoppas att ni gillar dagens pyssel och bakning! Jag passade på att stärka fler dukar när jag ändå hade limblandningen färdig, så håll utkik, det kommer fler tips och bilder snart!

Kram Katarina

Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen