Baka semlor

Saftiga semlor

 

Då var det dax för årets första semmelbak! Egentligen är jag väldigt sen med det i år…men några köpesemlor har jag allt klämt i mig. Semlor är ju mitt favoritbakverk, jag kan nog äta det nästan varje dag! Här kommer ett klassiskt recept som jag nästan alltid bakar…och de blir riktigt saftiga! Det här med att baka semlor är ju väldigt varierat hur lyckat det blir…det handlar om dagens känsla för bakningen…ingen stress då blir bakverken som allra bäst! Här är några tips för hur du får saftiga semlor.

Saftiga semlor

Saftiga semlor – fylld med krämig mandelmassa, toppad med grädde och florsocker.

Saftiga semlor

Baka semlor – recept

Ingredienser:
5 dl mjöl
1 pkt jäst för söta degar
1 1/2 dl strösocker
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
150 g smör
1 ägg
12 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning:
Mandelmassa
lite mjölk
vispgrädde
florsocker
spritspåse/tyll

Vill du kika på ett annat recept rekommenderar jag att kika in hos Fredriks fika

Saftiga semlor

Baka Semlor – Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader, värm mjölken till max 37 grader. Smula jästen i en degbunke, rör ut den med mjölken.
  2. Häll i socker, salt, kardemumma. Skär det rumsvarma smöret i bitar och rör ner det tillsammans med ägget.
  3. Blanda i mjöl, lite i taget till du har en smidig deg.  (Tag hellre för lite mjöl än för mycket, jag brukar ha en ganska lös deg, knappt så att det släpper degbunkens kanter. Pudra på lite mjöl och täck bunken med plast, då jäser det jättebra!) Låt jäsa i 30 min.
  4. Knåda degen lätt, dela den i 20 bitar. Rulla till runda bullar och låt jäsa på en plåt i ca 20 minuter. (Känns på bullarna om du trycker lätt med fingertoppen så ska de fluffas upp igen, då är det färdigjästa)
  5. Pensla bullarna med ägg ( som jag låtit stå framme i rumstemperatur och rört med en gaffel) grädda mitt i ugnen i ca 7-10 minuter. (Beroende på storlek på bullarna, tag gärna och känna på bullarna att de är ganska lätta, då är de färdiggräddade, tag hellre för lite än för länge i ugnen)Tag ut och låt svalna.
  6. Skär toppen av bullarna, (Man kan klippa en trekant om man vill) gröp ur innehållet, Blanda brödinnehållet med riven mandelmassa och lite mjölk, till en krämig röra. Fyll hålet med massan. Vispa grädden och spritsa den på semlan, lägg på locket och pudra florsocker på.
Saftiga semlor

Lycka till och prova dessa de blir jättegoda! Vill du ha fler recept på semlor som jag bakat klicka på länkarna: supergoda semlor, minisemlor med hjärtlock, semmelwrap

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen