Siffertårta – en rosa smaskig drömtårta

Siffertårta

Siffertårta – en rosa smaskig drömtårta!

Nu hakar även vi på trenden med att baka bokstavs- eller siffertårta! Så himla kul! De flesta gör ju den här sortens tårta av mördegsbottnar, en vanlig småkaksbotten…men eftersom vi älskar Pavlova i vår familj, så fick det bli en Sifferpavlova, med lemon curd och hallonmousse! En rosa smaskig dröm! Den blev verkligen god! Och vill du förbereda den långt före kalaset, så kan den frysas…och serveras som glasstårta, bra va!

Siffertårta

Siffertårta – En kul kalastårta – frasig pavlovabotten, syrlig lemon curd, fräsch hallonmousse toppad med bär.

Siffertårta

Siffertårta – recept:

Pavlovabotten (Per Morbergs recept)

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk maizenamjöl
  • 1 tsk ättikssprit (12 %)

Marängbotten

1) Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum.Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen.

2) Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit, rör om väl.

3) Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt.

4) Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. Stäng av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen minst ett par timmar eller över natten. Det går också bra att förvara den på annan torr plats.

Siffertårta

Marängbotten

Siffertårta

Siffertårta med Lemon curd & Hallonmousse

Lemon curd köpte vi färdig denna gång.

Recept på Hallonmousse från Madeleine.allers.se

Ingredienser (vi gjorde dubbel mängd av moussen)
125 g frysta hallon
1 gelatinblad
1 äggula
0,25 dl socker
2,5 dl vispgrädde
nypa bakpulver

1. Mixa hallonen och sila bort kärnorna. Låt koka upp i kastrull.
2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen.
3. Låt det svalna lite.
4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen.
5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget.
6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. Det går bra att förberededa moussen en dag före, förvara i en spritspåse.
7. Spritsa eller bred mousse på tårtbottnar.

Siffertårta

Dekorera tårtan

Vi dekorerade tårtan lite snabbt efter middagen, eftersom vi ville ha botten riktigt frasig. Det är en smaksak hur man vill ha den, gör man den i förväg och förvarar i kyl, blir botten lite seg. Vill man förbereda långt i förväg så kan man frysa den. Vi testade med en siffra, det blev en toppengod ”glasstårta” , ta fram den ca 15 min före servering och njut!

1) Lägg ut sifferbotten (Pavlovan) på ett stort fat. (Ska man göra en tårta till många, så kan man göra två plåtar med pavlova, dvs dubbel mängd marängsmet och dubbla siffror.) Här har vi gjort siffertårtan med endast en botten.

2) Bred på lemoncurd

3) Spritsa hallonmoussen som små marängtoppar, eller gör valfritt mönster och tyll.

4) Dekorera med färska bär, gärna röda om de vill ha en ”rosa dröm”rosa godiskulor (från Flying tiger), ätbara blommor. (Vi la några rosor bredvid tårtan istället)

Siffertårta

Dekorera med ljus till födelsedagsbarnet! (Silverljus från Ica)

Siffertårta

Siffertårta

Hoppas ni testar, helt underbart god!

Kram Katarina 💕

Tags from the story
, ,
Written By
More from Katarina

Toscakakor

Toscakakor En burk med småkakor är alltid bra att ha hemma! Himla...
Läs Mer

4 Kommentarer

  • Hej! Ser jättegott ut och skulle jättegärna vilja testa, men har några funderingar. Är receptet gjort för en eller två siffror? Tänker främst på pavlovan. Och hur gjorde du själva formen? I steg 3 har du skrivit att man ska fösa ut smeten i en så jämn cirkel som möjligt. Skär du ut siffrorna sen när de svalnat? Tack på förhand =)

  • Hej Katarina!
    Jag har samma fundering. Hur gör du med siffrorna? Skär du ut dessa efteråt? Hur många bitar räknar du ditt recept till?
    Bästa hälsningar
    Jeanette

  • Hej,
    Jag undrar hur du har gjort siffrorna? Ser inte det i receptet.. Ser helt fantastiskt god ut!
    Tack på förhand,
    Alexandra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.