Valborgstårta

Valborgstårta

Snart är det Valborg, då är det väl kul att göra en god efterrätt till årets kyligaste samtidigt varmaste kväll…Ta din favoritkladdkaka, dekorera med en ”låtsasbrasa” med pinnar av choklad och eld av karamell! Inspiration har jag hittat hos Vivi med Fixa Själv Glad Valborg! Här kommer min Valborgstårta!

Valborgskaka

Valborgstårta

En favoritkladdkaka dekorerad med en låtsasbrasa, pinnar av choklad och eld av karamell.

Valborgstårta

Valborgstårta – Kladdkaka med chokladtäcke

Sökte på ”Bästa kladdkakan” och det blev test av detta receptet från Ica. Ett riktigt klassiskt recept, precis så min mormor brukade baka kladdkakor…Mycket chokladsmak, lagom kladdig men inte lika seg som t.ex. Leilas.

Ingredienser:

150 g smör
3 ägg (medium storlek)
3 dl strösocker (3 dl motsvarar ca 270 g)
1 3/4 dl vetemjöl (1 3/4 dl motsvarar ca 105 g)
1 1/4 dl kakao (1 1/4 dl motsvarar ca 50 g)
1/2 msk vaniljsocker
2 krm salt
smör till formen
mjöl till formen

Valborgsdekoration:

  • 100 gr smält mörk choklad
  • Chokladrån
  • Finger choklad
  • Karameller genomskinliga i ca 5-6 st av varje sort rött, orange och gult.
  • Guldpulver

Kladdkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C
  2. Smält smöret.
  3. Rör ihop ägg och socker i en skål.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  5. Rör först ner smöret i äggblandningen och sedan de torra ingredienserna.
  6. Häll i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10-12 bitar).
  7. Grädda i mitten av ugnen 17–20 minuter. Kakan är klar när den är torr på ytan. Låt svalna.
  8. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller i micron. Bred ut den smälta chokladen på kladdkakan, låt stelna i rumstemperatur.

Valborgstårta

Valborgstårta – Dax att göra eldflammor

Material: karameller i gult, orange och rött/rosa, hammare, plastpåsar, ugn/ugnsplåt/bakplåtspapper, grillpinne

Eldflammor – gör så här:

  1. Stoppa karamellerna i plastpåsar, en påse för varje färg.
  2. Banka sönder dem med en hammare (en handduk i emellan hammare och plast kan vara bra).
  3. Sätt ugnen på 150 grader, plocka fram bakplåt och bakplåtspapper.
  4. Strö ut gult, orange, rosa och rött så eldlikt som möjligt…
  5. Sätt in i ugnen, ha koll hela tiden. Karamell bränns lätt, så fort karamellkrosset smält, ta ut plåten ur ugnen.
  6. Drag lätt med en grillpinne och forma eldflammor, låt svalna helt.
  7. Bryt försiktigt bitar av karamellen.
  8. Dekorera kladdkakan pinnar av chokladrån och Fingerkakor, och sätt i karamell-flammor lite här och var. Klart!

Valborgstårta

För att förgylla tårtan lite extra så strödde jag lite guldpulver över hela ”brasan”.

Valborgstårta

Smaskigaste kakan till Valborg!

Servera gärna en klick grädde till chokladtårtan!

Glad Valborg! Lycka till med bakningen!

Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen