Citronmarängpajer

Citronmarängpajer

Citronmarängpajer

I helgen bakade min dotter söta små citronmarängpajer, de är ju för underbart goda! Det kanske ser avancerat ut, men det är det inte! Man kan baka dem i portionsformar eller som en stor paj, välj det du gillar bäst! Dagens bilder blev väl inte de allra bästa (detta vintermörker gör ju inget gott för bilderna direkt) men ville ändå dela med mig av det gottiga tipset!

Citronmarängpajer

Citronmarängpajer – Mördegsbotten, lemon curd  toppad med italiensk maräng så smaskigt!

Citronmarängpajer

Pajbotten

Mördeg (10 minipajer ) bakade i vanliga aluminiumformar

  • 200 g kallt smör
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

Mördeg – Gör så här:

1)  Skär smöret i tärningar. Nyp ihop smör, socker, mjöl och salt i en bunke till en smulig deg. Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en deg. Tillsätt ev några msk kallt vatten.

2) Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta och stansa ut 10 små rundlar (för 10 st) och tryck ut i tartlettformar, ca 8 cm i diameter. Nagga med en gaffel och ställ i frysen 30 minuter.
3) Sätt ugnen på 225°C.
4) Grädda tartletterna 5–10 minuter tills de är gyllene. Låt svalna. Plocka ur pajerna ur formerna och fyll med lemoncurd och toppa med italiensk maräng.
Citronmarängpajer
Citronmarängpajer

Lemoncurd & Italiensk maräng

(Vi valde denna gång att fylla pajerna med färdigköpt lemon curd.)

1) Vispa sakta upp äggvitor till en maräng i en maskin eller med elvisp.
2) Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till 121°C.
3) Öka hastigheten på vispningen och tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan och vispa 5–10 minuter tills marängen svalnar.
Citronmarängpajer
4) Spritsa eller bred ut marängen på pajerna och bränn av med en gasolbrännare. Förvara i kylen till servering.
Citronmarängpajer
Hoppas ni testar, de är så himla goda!
Lycka till! 💖 Katarina

Written By
More from Katarina

Torö marknad

Torö marknad, en härlig sommarmarknad vid Hembygdsgården Idag har vi haft en riktig...
Läs Mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.