Hemkokt vaniljkola i presentburk

Hemkokt vaniljkola

Hemkokt vaniljkola i presentburk

När stora tjejen fyllde år önskade hon sig hemkokta vaniljkolor, det här receptet är superbra!
Kolorna blir sega och goda, de sockrar sig aldrig.

Jag har kokat massa kolor och sålt på marknader, det brukar sälja slut på än gång!
Här kommer receptet; (hämtat från Pärlans konfektyr)

Vaniljkola

Ingredienser:
170 g glykos
250 g socker
80 g smör
2 dl grädde
1 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
en liten nypa havssalt till kolasmeten
lite havssalt av strö på toppen

Gör så här:

  1. Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull.
  2. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader,  färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
  3. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen.
  4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
  5. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått ca 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.
  6. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev.över grovt havssalt.
  7. Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

Pärlans vaniljkolaGe gärna bort kola i fin presentburk! Tag en gammal glasburk och använd det material du har hemma.
Material til min presentburk:
glasburk (Clas Ohlsson)
minitårtpapper (Panduro)
tygband (Panduro)
Hjärtstans (Panduro)
IMG_2043Gör så här:
Limma på tårtpapper eller tyg på burklocket. Knyt ett band runt locket.
Stansa ut ett hjärta och skriv önskad text, limma fast på burken.
Lägg i dina hemkokta kolor (eller köp färdiga).
En enkel personlig present!
Vaniljkola i piffig burk

 

Written By
More from Katarina

Diy: Blommiga tygservetter

Diy: Blommiga tygservetter Nu håller vi på att planerar för ett kalas,...
Läs Mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.