Red velvet tårta på tårtfat

red velvet tårta

Red velvet tårta på tårtfat

Efter midsommar handlade jag en hela låda full med jordgubbar! Det är nu de är som godast och mest prisvärda, så då brukar jag passa på att göra massa gott av jordgubbarna! Idag blev det en rätt avancerad tårta för att vara mig, men den ser svårare ut än vad dem var att göra. En perfekt “gåbort-present”  “tårta med tårtfat” om man gör ett eget tårtfat (som är ett loppisfynd), slår in tårtan i cellofan, dekorerar med blommor och sidenband! Här kommer recept och beskrivning på tårtfatet!

red velvet tårta

Red velvet tårta på tårtfat

Red velvet cake är en otroligt saftig tårta som härstammar från den amerikanska södern. Red velvet betyder ju röd sammet. Tårtbottnarna är som sockerkaksbottnar, med några extra ingredienser, och ganska mycket röd karamellfärg. Jag har dekorerat min tårta med kavlad vit sockerpasta, rutmönster och vita sockerpärlor. Vill du göra det lite enklare är tårtan väldig vacker som en “naked cake” då man ser de röda tårtbottnarna och fyllningen. Här kommer receptet (grundreceptet är hämtat från Ica) men jag har gjort någon liten ändring.

red velvet tårta

red velvet tårta

Red velvet tårta

Ingredienser till en stor tårta (ca 10 portioner). Den tårtan som jag gjorde, är en minitårta, för jag tänkte den skulle räcka till 4 personer som en “gåbort-present”, därför halverade jag receptet, och smeten räckte även till 6 muffins, som är bra att ha i frysen för oväntat besök!

Tårtbottnar till stor tårta

  • smör eller ströbröd till formen
  • 3 1/2 dl strösocker 
  • 2 ägg 
  • 3 1/2 dl vetemjöl 
  • 1 tsk bikarbonat 
  • 1/2 tsk salt 
  • 1 msk kakao 
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • 1 msk vitvinsvinäger 
  • 1 dl raps- eller solrosolja 
  • 2 1/2 dl filmjölk 
  • 1 msk röd karamellfärg från Oetker 

red velvet tårta

Cream Cheese Frosting till en stor tårta

  • 600 g färskost (philadelphiatyp)
  • 4 1/2 dl florsocker 
  • 1 tsk Oetker citronarom 
  • 1/2 msk rivet skal av lime

Red velvet tårta med jordgubbar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Tårtbotten:

  1. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med vinäger, olja och filmjölk. Tillsätt karamellfärgen och vispa till en slät smet.
  2. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt kakan svalna helt och lossa sedan formen.

Cream Cheese Frosting: 

  1. Vispa ihop ingredienserna till frostingen. Rensa och skär jordgubbarna i skivor och spara de finaste till garnering.
  2. Skär kakan i 3 delar. Bre lite mer än 1/3 av frostingen på den undre delen. Täck med ett lager jordgubbar. Lägg på den andra delen och upprepa. Lägg på den översta delen och bre på ett tunt lager med frosting, och lite mindre än 1/3 runtom. Ställ in i kylen ca 30 minuter för att stelna. Dags att göra den romantiska kanten av sockermassa/fondant.

red velvet tårta

Red velvet tårta – tårtkant av av vit sockermassa och vita dekorationspärlor

Dekorera tårtan

  1. Börja med att knåda sockermassan, jag använde ca 1/2 paket till en minitårta.
  2. Kavla ut till en lång smal längd. Mät tårtans omkrets med ett måttband, eller snöre, och mät även höjden.
  3. Kavla inte för tunt, då man ska kunna trycka med en kniv så att rutmönstret bildas.
  4. Skär ut din raka remsa med rätt mått, med en vass kniv.
  5. Gör rutmönstret med en grillkniv, om du vill ha lite taggigt mönster. (Se bild4-5)
  6. Sätt fast sockerpärlor, använd lite frosting som lim,  en tandpetare är toppen att använda för att sätta dit lite limfrosting. Lite pilligt är det, men väldigt kul! Det var absolut första gången som jag dekorerat med sockermassa på detta sätt, och resultatet blev lyckat!
  7. Låt den dekorerade remsan torka en liten stund.
  8. Sätt dit kanten runt tårtan, det kan vara bra att vara två personer som hjälps åt att hålla upp kanten, så att inte den går av.
  9. Dekorera toppen med skivade jordgubbar, andra färska bär, eller en marsipanros! Klart!

Göra ett tårtfat på fot

  1. På Stadmissionen hittade jag ett litet dessertfat och en liten ljusstake. Det går jättebra att göra stora tårtfat också, jag har gjort flera stycken. Ett väldigt bra lim som även tål vatten är Panduros Pattex Universallim, det håller väldigt bra!
  2. Vänd fatet uppochner och markera var mitten är med en penna.
  3. Sätt lim på ljusstakens topp, tryck fast på tallriken.
  4. Lägg en tung bok som tyngd och låt torka i 24 timmar för ett riktigt hållbart resultat.

red velvet tårta

Förpacka tårtan i cellufan

  1. Tag till lite extra cellofanplast så att det blir extra snyggt i toppen.
  2. Gör en rosett med ett sidenband, sätt dit en blomkvist i rosetten om du vill.

red velvet tårta

Jag tror att det skulle vara otroligt uppskattat att få en tårta med tårtfat i present! Tårtfatet går jättesnabbt att göra, det är otroligt billigt, och det går alldeles utmärkt att lägga goda kakor, en mjuk kaka, eller praliner på fatet.

Att ge bort hembakat som gåva, är en riktig toppen “gåbort-present! Jag kommer att ha “baka som gåva” som tema här på bloggen nu under sommar och tidig höst. Så håll utkik, det kommer massa bak- och pysseltips här på sidan!

Lycka till med dagens bakning och pyssel!

Kram Katarina

Written By
More from Katarina

Pepparkakshus 2016

Pepparkakshus 2016 Japp nu var det dags för det årliga pepparkaksbygget...Det har...
Läs Mer

2 Kommentarer

  • Tårtan ser supergod ut! Jag fick en liten tändning i kreativiteten när jag såg hur du hade gjort tårtfatet. Jag har aldrig tänkt på att man kan föra så. Tack för inspirationen!

    Ha en fantastisk dag

    • Hej Johanna!
      Vad kul att du gillade idén, det är toppen när man kan använda loppisfynd, och när det går snabbt att pyssla ihop nya saker!
      Ha en jättefin helg du med!
      /Katarina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.